Internetistä löytyy kymmenittäin erilaisia verkkokirppiksiä ja tuhansia käytettyjen kännyköiden myynti-ilmoituksia. Ihmiset laittavat etenkin Facebookiiin ja Tori.fihin vanhoja kännyköitään myyntiin, kun puhelimen vaihto alkaa kutkuttaa.
Käytetyn puhelimen myynti ja osto netistä toiselta kuluttajalta ei kuitenkaan ole niin suoraviivainen juttu kuin moni voisi etukäteen ajatella. Myynti kannattaa miettiä tarkkaan etukäteen etenkin ostajan näkökulmasta. Käytettyä kännykkää ostaessa tulee nimittäin olla tarkkana monessa asiassa. Käytetyn puhelimen historiaa on lähes mahdotonta selvittää ilman ammattilaisen apua ja käytetyn kännykän ostamisessa on monia muitakin sudenkuoppia. Nämä on kuitenkin mahdollista välttää tai kiertää hyvällä valmistautumisella.
Kännykän voi ostaa helposti, nopeasti ja ilman riskiä myös huollettuna ja takuun kera verkkokaupasta.
Tätä varten koostimme laajan opaskokonaisuuden kännykän ostamiseen netistä. Tässä artikkelissa käydään läpi erilaisia aspekteja, joita ottaa huomioon, jos harkitset puhelimen ostoa netistä.
Sisältö:
Yhä useampi kuluttaja valitsee tänä päivänä uuden kännykän sijaan käytetyn puhelimen. Syitä tähän ilmiöön on monia, joista selvimpiä ovat:
Uusia puhelimia myydään vain Euroopassa yli 200 miljoonaa vuosittain (lähde: https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/mika-jarki-tasta-syysta-moni-taysin-toimiva-kannykka-onkin-yhtakkia-kayttokelvoton/8093166#gs.y6bvu3). Määrä on käsittämätön. Näin suuri teknologian kulutus tekee myös ympäristölle turhan paljon rasitusta, kun ihmiset ostavat uuden puhelimen, vaikka vanha kännykkä toimisi vielä hyvin. Keskimääräinen kännykän käyttöikä onkin vain 3 vuotta.
Kuten kaikki tiedämme, keskivertoinen ihminen käyttää älypuhelinta päivässä paljon - milleniaalit tuijottavat kännykkäänsä keskimäärin 3,7 tuntia päivässä. On siis luonnollista, että tähän laitteeseen suhtautuu kuin vaatekappaleeseen: siihen haluaa vaihtelua. Vaihtamalla puhelinta saa jälleen hieman kiinni siitä kutkuttavasta uutuuden tunteesta, kun pääsee kokeilemaan uusia ominaisuuksia ja opettelemaan uuden puhelimen kanssa elämistä.
Onneksi puhelinta ei välttämättä täydy ostaa uutena. Käytetyn kännykän ostaminen on yhä helpompaa ja turvallisempaa, kun niitä myydään huollettuina liikkeissä. (Linkki: Handle IT -verkkokauppa) Liikkeestä ostamalla kännykkään saa takuun ja jopa huoltosopimuksen.
Moni ostaa kuitenkin puhelimia netistä myös yksityisiltä myyjiltä. Tämä on täysin mahdollista, kunhan muistaa tietyt varovaisuussäännöt ja vinkit käytetyn kännykän ostamiseen.
Kun olet ostamassa käytettyä kännykkää netistä, käy läpi tämä lista ja muista pistää jäitä hattuun. Jos myytävän kännykän tarjous vaikuttaa liian hyvältä, se on luultavasti huijaus.
Etälukitseminen on mahdollista, kun omistaja hävittää kännykkänsä tai se varastetaan. Etälukittua puhelinta ei kukaan pääse enää käyttämään ilman vanhan omistajan tietoja.
Pyydä siis jo etukäteen myyjältä video kännykän käyttämisestä tai varmista, että pääset itsekin kokeilemaan kännykkää ennen ostopäätöstä. Pahimmassa tapauksessa kännykkä on varastettu, etkä koskaan pääse käyttämään etälukittua puhelintasi – etkä saa rahoja roistolta takaisin.
Sovi aina tapaaminen, jossa pääset kokeilemaan kännykkää ennen ostopäästöstä. Sovi tapaaminen johonkin julkiselle paikalle ja ota kaveri mukaan tilanteeseen. Hänen kanssaan saat turvaa tilanteeseen ja voit myös paremmin rauhoittaa kokeilutilanteen ja jutella eri ominaisuuksista kaverisi kanssa.
Älä osta kännykkää, ellet pääse tarkasti tutkimaan sen kuntoa. Katso tarkkaan kolhuja ja kysy myyjältä, mitä huoltoa kännykkään on tehty.
Jos mahdollista, pyydä huoltokuitit.
Älä lupaile myyjälle liikoja ja valmistaudu perumaan kaupat matalalla kynnyksellä, jos hälytyskellot alkavat soida, esimerkiksi jos myyjä ei muista mitä huoltoja on tehty, mistä kolhut ovat tulleet tai huomaat jonkun kohdan repsottavan tai jopa pullistelevan. Tämä voi olla merkki epärehellisestä myyjästä tai huonosti tehdystä huollosta.
Valitettavasti sisäiset ongelmat näkyvät kuitenkin vain harvoin ulkopuolelle ja ongelmat alkavat vasta, kun kännykkää alkaa todella käyttää.
Kun olet menossa katsomaan kännykkää, varmista että sitä pääsee myös kunnolla kokeilemaan. Käy netissä, kokeile kuvata kameralla videota ja katsele kuvaamaasi videota.
Kokeile laturia ja tutki kännykän kolot ja latausreiät taskulampun kanssa, jotta siellä ei ole vaurioita.
Huom! Joissain puhelimissa on kosteusanturi, esim. iPhoneissa se löytyy latausreiän sisältä. Mikäli tarra on vaihtanut väriä valkoisesta punaiseksi, on puhelin kastunut ja samalla mahdollisesti vioittunut.
Tarkkaile myyjän käytöstä. Onko hän uskottava mielestäsi kertoessaan kännykästä vai onko hänellä vain kiire myydä kännykkä.
Kysy myyjältä kännykän historiasta. Jos myyjä sanoo olevansa ensimmäinen omistaja, pyydä nähdä ostokuitti – samalla voit selvittää takuun voimassaolon.
Tai sitten voit ostaa käytetyn kännykän yritykseltä helposti verkkokaupasta (https://www.handleit.fi/collections/osta-kaytetty-iphone).
Käytetyn puhelimen ostaminen asiaan erikoistuneesta verkkokaupasta on huomattavasti helpompaa, turvallisempaa ja nopeampaa kuin yksityiseltä.
Huollettu ja takuulla varustettu kännykkä saattaa olla hieman kalliimpi kuin nettikirppiksellä myytävä vastaava tuote, mutta vastinetta rahalle saa – ja paljon.
Handleit on Lahdessa perustettu kännykkähuoltoliike ja -verkkokauppa, joka aloitti ensimmäisten joukossa kännyköiden huoltamisen ja käytettyjen myynnin vuonna 2014. Handleit:llä on kaksi eri liiketoimintaa: kännyköiden huolto ja käytettyjen puhelimien verkkokauppa. Lue lisää Handleit:stä (Linkki Handlen historiaan)
Handleit:n verkkokaupassa löydät kymmenittäin erilaisia puhelimia, jotka kaikki on huollettu ja tarkistettu ennen myyntiin laittamista. Katso valikoimaa tästä: https://www.handleit.fi/collections/osta-kaytetty-iphone
Kun ostat puhelimesi Handlelta, saat uuden puhelimesi:
Lisäturvaksi halutessasi Puhelinturva Max®, joka sisältää kaksi korjauskertaa yleisimpiin käyttövikoihin 12 kk aikana (https://www.handleit.fi/pages/miksi-ostaa-meilta#puhelinturva)
Internet on pullollaan erilaisia käytettyjen kännyköiden myyntipaikkoja. Käytetyn puhelimen saa hankittua helposti ja nopeasti, mutta fiksu ja tiedostava kuluttaja tekee taustatyötä ja harkitsee tarkkaan, mistä kännykkänsä ostaa.
Koska erilaisia käytettyjen kännyköiden verkkokauppoja, alustoja ja vertaiskauppoja on paljon, katsoimme tarpeelliseksi tehdä hieman selvitystä eri termien ja myyntipaikkojen välillä. Näin ymmärrät paremmin, mitä mahdollisuuksia ja riskejä verkossa ostamiseen liittyy.
Siksipä vertailimme puolestasi suosituimpia myyntipaikkoja, jotta voit helposti valita sinulle parhaan ja sopivimman verkkokaupan käytetyn kännykän ostamiseen.
Vertaiskauppa tarkoittaa kaupankäyntiä, jossa kuluttaja myy tuotteen suoraan toiselle kuluttajalle. Välissä ei tällöin ole yritystä tai muuta yhteisöä. Vertaiskauppakin tarvitsee kuitenkin aina väliinsä jonkinlaisen kauppapaikan, jossa myyjä ja ostaja kohtaavat, vaikka ovatkin kuluttajia. Se voi olla kirpputori, takapihakirppis tai oman kaupunginosan siivouspäivä ja raha vaihtaa omistajaa usein käteisellä tai tilisiirrolla.
Digitaalisessa vertaiskaupassa taas kauppapaikkoja kutsutaan alustoiksi, jotka mahdollistavat kaupankäynnin. Kauppa-alustan pitäjä on lähes aina yritys, joka veloittaa joko ostajaa, myyjää tai mainostajaa, ja tekee näin liiketoimintaa osallistumatta itse kaupantekoon.
Vertaiskaupassa on monia riskejä. Kuluttajien välisessä kaupankäynnissä ei päde kuluttajansuojalaki, joten ostajalla on suuri vastuu varmistua tuotteen kunnosta ennen ostopäätöstä.
Toinen selvä riski ovat epärehelliset myyjät. Huijarit voivat kaupata joko varastettuja ja lukittuja puhelimia tai myydä kännyköitä, joita ostaja ei koskaan saa.
Riskeihin voi varautua etukäteen, mutta silti tarkkana saa olla. Nykyään on myös useita yrityksiä, jotka myyvät käytettyjä, huollettuja kännyköitä takuun kanssa. Näiden puhelinten hinnat ovat usein hyvin lähellä yksityisten myyjien hintoja, joten harkitse tarkkaan onko järkevämpää ostaa käytetty puhelin yritykseltä vai yksityiseltä.
Kauppa-alusta on digitaalinen kauppapaikka, joka mahdollistaa myynti-ilmoituksen luomisen, tuotteiden selailun, kaupasta sopimisen ja joissain tapauksissa myös tuotteen ostamisen.
Kauppa-alustoilla voi törmätä mitä eriskummallisimpaan slangiin, joka on hyvä tuntea, jotta ymmärtää, mitä kiihkeässäkin kaupankäynnissä tapahtuu: